PROIECTE DESFASURATE IN CADRUL ASOCIATIEI
,,FILANTROPIA ORTODOXA MURESENI TIRGU MURES’’

În anul 2013, Asociaţia ,,Filantropia Ortodoxă MureşeniTîrgu Mureş’’ a desfăşurat mai multe evenimente culturale, dintre care cele mai importante ar fi:

1.,,LA LĂSATUL SECULUI ÎN POSTUL CRĂCIUNULUI’’- ediţia a II-a, 14 noiembrie 2013, la Casa de Oaspeţi a Primăriei Tg. Mureş, un spectacol cu ansambluri, artişti, interpreţi, actori şi profesori- cultivând spiritualitatea creştinăşi rostul ei în istoria poporului român. Evenimentul are ca scop renaştereainteresului pentru obiceiurile sănătoase strămoşesti din Postul Crăciunului, ca soluţie expresă a provocărilor din lumea contemporană.

 

2. ,,COLINDUL TRADIŢIONAL’’ - concert extraordinar de colinde şi cântece de Crăciun şi Anul Nou,având ca scop punerea în valoare a calităţilor artistice ale tinerilor, promovarea autenticităţii cântecului şi portului popular prin aducerea pe scenă a unor tradiţii care se pierd în negura vremurilor.

 

În anul 2014 am desfăşurat de asemenea evenimente deosebite:


1. ,,ÎN FAMILIE, DE BUNAVESTIRE’’- în 25 martie, la Restaurantul ,,Manadas‘’ din Tg. Mureş- o masă festivă de binefacere cu scopul promovării şi susţinerii Centrului Social ,,Sfântul Ioan Gură de Aur’’. La acest eveniment au participat aproximativ 180 de persoane, între care un invitat special care a susţinut o deosebită prelegere duhovnicească, Preot Conf.Univ. Dr. CONSTANTIN NECULA, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Andrei Şaguna‘’ din Sibiu.

 

2. FESTIVALUL DE OBICEIURI STRĂBUNE, FOLCLOR ŞI ARTĂ TRADIŢIONALĂ ROMÂNEASCĂ ,DE RUSALII ÎN BĂTĂTURA CARTIERULUI MUREŞENI’’- 9 iunie, care a debutat cu o expoziţie în curtea Bisericii de produse tradiţionale culinare şi artă populară tradiţional românească, cu specific de pe Valea Mureţului. Festivalul a continuat cu un spectacol de cântece bisericeşti, iar apoi dansuri şi cântece populare, având în încheiere o festivitate de premiere a participanţilor.

 

3. ,,TRADIŢII POPULARE DE SÂNZIENE‘’- 24 iunie, o şezătoare populară care a oferit un cadru adecvat pentru schimbul de impresii cu temă religioasăîntre reprezentanţii generaţiei actuale şi reprezentanţii cu o vastă experienţă ai vechii generaţii. Evenimentul a avut drept invitaţi actori, profesori, grupuri vocale şi grupuri de copii din jud. Mureş.

 

4. ,,CONCURS DE ARTĂ CULINARĂ PENTRU TINERI’’ - desfăşurat în perioada 1-8 septembrie 2014, un concurs de gătit care vizează promovarea obiceiului de a mânca sănătos în rândul tinerilor, motivarea pentru activităţşi preocupări folositoare atâîn cadrul familiei, câşîn societate. Evenimentul urmăreşte continuitatea şi dezvoltarea proiectului la nivel judeţean şi chiar la nivel naţional.

 

5. ,,LA LĂSATUL SECULUI ÎN POSTUL CRĂCIUNULUI - ediţia a III-a 2014.

 

6. ,,COLINDUL TRADIŢIONAL" - concert de colinde şi cântece de Crăciun şi Anul Nou,ediţia a III-a 2014.

 

Anul acesta, 2015, l-am început cu ,,ÎN FAMILIE DE BUNĂVESTIRE’’, ediţia a III-a a mesei de binefacere la care, de această dată, l-am avut ca invitat special pe Arhimandritul IUSTINIAN MIRON, Stareţul Mănăstirii Oasa; masă desfăşurată la Restaurantul PERLA, din cartierul Mureşeni.

A urmat ,,DE RUSALII ÎN BĂTĂTURA CARTIERULUI MUREŞENI’’, festival de obiceiuri străbune, folclor şi artă tradiţional românească - ediţia a II-a 2015, în data de 1 iunie, a doua zi de Rusalii, la ora 18:00, la Biserica Ortodoxă Tîrgu Mureş XIV din cartierul Mureşeni.

 

 

În cursul acestui an, cu sprijinul Primăriei Municipiului Tîrgu Mureş şi a Consiliului Judeţean Mureş, vă invităm să participaţi alături de noi la următoarele evenimente culturale:

 

  • 23 iunie 2015 ,,TRADIŢII POPULARE DE SÂNZIENE’’ce constă într-un atelier de cusut bluze tradiţionale româneşti (ii) organizată pentru tinere fete din cartierul Mureşeni, dar nu numai, urmată de un concurs cu premii pentru cele mai frumoase cusături şi partea de şezătoare literară, unde se vorbeşte despre obiceiuri strămoşeşti de Sânziene.

  • 30 iunie- 5 iulie 2015 ,,ŞCOALA DE VARĂ MUREŞENI’’ - o săptămână plină de activităţi folositoare pentru tineri: atelier de pictură pe sticlă, curs de artă culinară, excursie la Mănăstirea ,,SÂMBĂTA DE SUS’’ - Făgăraş, ieşire în natură pentru igienizarea pădurii din apropierea Bisericii din Mureşeni şi plantare de pomi, cursuri de iniţiere în muzica bisericească.

  • 1- 4 septembrie 2015 ,,CONCURS DE GĂTIT PENTRU TINERI’’ - ediţia a II-a, pentru care se fac înscrieri în perioada 16-30 august 2015. Concursul va fi anunţat atât prin afişe, câşîn presă şi este dedicat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 30 de ani.