Evenimente

28.08.2015

IPS Andrei a binecuvântat biserica "Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul" din cartierul Mureşeni, Tîrgu-Mureş


Binecuvântarea Bisericii 20 februarie 2011

Duminică, 20 februarie 2011, în cea de-a doua duminică din perioada Triodului, IPS Andrei al Alba Iuliei a slujit sfânta liturghie şi a binecuvântat biserica cu hramul ‘Naşterea Sfântului Ioan Botezatorul’ din Tîrgu-Mureş, unde este paroh părintele Ioan Chebuţiu.

Chiar dacă timpul a fost nefavorabil, câteva sute de credincioşi din cartierul Mureşeni din Tîrgu-Mureş au luat parte la slujba de binecuvântare a noii biserici şi la sfânta Liturghie oficiată de IPS Andrei înconjurat de un sobor de preoţi. După citirea Sfintei Evanghelii, cu pilda fiului risipitor, IPS Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a atras atenţia asupra păcatului invidiei - care l-a caracterizat pe fratele mai mare din pildă, dar care, din păcate, este prezent şi în rândul credincioşilor noştri. Un alt păcat al vremurilor noastre este şi lăcomia pântecelui, care poate duce la păcatul defrânării. Perioada în care ne aflăm, şi care ne pregăteşte pentru vremea Postului Mare, poate să fie, şi chiar trebuie să fie, o vreme în care, ajutaţi de slujbele Bisericii, să ne lepădăm de păcatele noastre şi în special de păcatul invidiei şi lăcomiei.

La finalul slujbei, părintele paroh, Ioan Chebuţiu, a amintit principalele etape ale zidirii noii biserici până în prezent ţi a mulţumit ierarhului, oficialităţilor, preoţilor şi credincioşilor prezenţi. IPS Andrei i-a oferit părintelui Ioan Chebuţiu distincţia de iconom, cu dreptul de a purta brâul roşu. Au slujit alături de IPS Andrei, părintele Remus Onişor, consilier administrativ-bisericesc la Centrul eparhial, părintele Gheorghe Nicolae Şincan, protopop de Tîrgu-Mureş, dl. Marius Paşcan şi viceprimarul municipiului Tîrgu-Mureş Claudiu Maior.

Parohia Tîrgu-Mureş XIV a fost înfiinţată la 1 decembrie 2001, iar în data de 5 mai 2002 s-a oficiat prima sfântă liturghie, în chiar noaptea de Paşti, iar în data de 6 mai 2002 IPS Andrei a pus piatra de temelie pentru noua biserică din acest cartier. Lucrările la noua biserică au început din toamna anului 2002.

Paralel cu ctitorirea bisericii din zid a fost ridicată o capelă din lemn, unde s-au oficiat toate slujbele.

La data de 9 decembrie 2009 s-a oficiat prima liturghie în noul locaş, iar acum s-a făcut slujba de binecuvântare, chiar dacă mai sunt încă lucrări de terminat, atât în interior, cât şi în exterior. Ca priorităţi pentru părintele paroh sunt terminarea lucrărilor de biserică, ridicarea unui sediu administrativ pentru parohie şi a unui centru social.

                                                                                                                                   Preot Ioan Chebuţiu

Liturghie arhiereasă